WordPress er uden diskussion det mest populære open source Content Management System (CMS), der bruges til ca. 75 millioner websites. Men hvorfor?
Er det fordi det er gratis at installere, implementere og opgradere? Er det fordi der er tusindvis af plugins og skabeloner, som giver administratoren et fleksibelt og enkelt kontrolpanel?
Lad os starte fra begyndelsen. Før WordPress blev et populært CMS til udvikling af hjemmesider, blev det i 2003 udviklet til bloggere – altså personer uden erfaring med kodning, men som gerne ville opsætte egen blog.
WordPress lavede et intuitivt administrator kontrolpanel, som alle kunne finde ud af at bruge – uden kendskab til HTML, PHP, CSS, JavaScript m.fl, hvilket betød at man med få klik kunne man oprette og udgive sit eget content på sider, indlæg, widgets osv.
“Der bliver publiseret over 27 blogindlæg hvert sekund fra WordPress sites verden over.”
Jetpack stats / WordPress.org
Med nye udgivelser i løbet af årene, blev flere nye funktioner udbygget i WordPress. Det betød at systemet pludselig gik fra at være et “blogger”-system til faktisk, at kunne anvendes til helt “normale” hjemmesider og webshops, hvor man kunne logge ind og styre content på en intuitiv og nem måde.
Det enorme community af dedikerede udviklere, brugere og tilhængere, som dagligt skriver om gode råd og løsninger til WordPress, har absolut været med til at sende WordPress helt op på 1. pladsen af mest anvendte CMS.
I WordPress kan man installere et “tema” eller skabelon og det er selve temaet som definerer, hvordan dit unikke WordPress website hænger sammen og ser ud.
Der findes et utal af temaer i forskellige designs, som man kan købe online for få penge. Derudover kan man installere forskellige plugins, som kan tilføje ekstra funktioner på dit website.
Det lyder måske for godt til at være sandt? Der er selvfølgelig en ulempe ved at anvende “købe”-temaer og plugins fra andre udviklere, da du groft sagt bare har et website, som ligner tusinde af andres. Samtidig inviterer du andre “fremmede udviklere” og deres koder ind på din hjemmeside, som du reelt ikke ved, hvad indeholder.
Ønsker man at få lavet et website, som er skræddersyet til ens virksomhed, kan man alliere sig med et digitalt bureau som f.eks. Checkmate. Hos Checkmate kan vi bøje WordPress systemet i alle retninger således at slutbrugeren, som skal sidde dagligt med hjemmesiden, ikke behøver en Ph.D. i IT eller programmering.
Men hvad så med sikkerhed – er WordPress et sikkert CMS?
Du har uden tvivl hørt rygter om, at WordPress er et usikkert CMS. Hvis man lige tager et kop kaffe, en dyb indånding og tænker sig om, så kan der være en ret simpel årsag til dette rygte.
Forestil dig at du er en hacker, som gerne vil have adgang til flest mulige hjemmesider, så du kan udsende phishing emails. Hmmm, hvad med at prøve at hacke det mest populære CMS, hvilket vil give dig adgang til mange millioner websites over hele kloden? Dét er der mange der har tænkt.
“Kun omkring 40% af alle WordPress-websites er up-to-date.”
Bagsiden af medaljen ved at anvende et så populært CMS, som WordPress er, at hackere tænker ovenstående eksempel. For at modvirke dette, skal man som ejer af et WordPress website være opmærksom på at holde sit system opdateret.
Tænk på det som din bil skal til service. Der kommer jævnligt nye opdateringer til WordPress, som har til hensigt at “smøre” motoren og holde sikkerheden på plads.
Der findes desværre ikke et 100% sikkert CMS, men hvis du følger nedenstående principper, reduceres sandsynligheden for, at dit WordPress website bliver hacket, til et absolut minimum:
- Hold systemet opdateret
- Slet overflødige udvidelser/filer
- Opret unikke og svære adgangskoder
- Hold styr på administratoradgange
- Tag regelmæssige backups
Afslutningsvis må man blot tage hatten af og bukke for WordPress og holdet bag systemet, som har skabt et open source produkt, som overbevisende har gjort webudvikling og vedligeholdelse nemmere for mennesker med og uden udviklingskundskaber. WordPress CMS er et system til alle.
Har du et WordPress website, som du gerne vil have diagnostiseret, om det er “up-to-date” eller andet, så kontakt Checkmate og lad os tage et kig under kølerhjelmen på din hjemmeside.